Jerry Haimé
winnaar
Jerry noemt zichzelf een hiv-, homo, anti racisme- anti discriminatie- en mensenrechtenactivist. Zijn persoonlijke quote is: “Een van de beste manieren om stigma te bestrijden en de weerbaarheid van mensen die leven met HIV/AIDS te bevorderen is door openlijk en eerlijk te spreken over wie we zijn en wat we ervaren”. En dat is precies wat Jerry al jaren doet.
Eind jaren 80 werd hij vrijwilliger bij verschillende organisaties zoals het COC, Secret Garden en Strange Fruit. Strange Fruit heeft in Amsterdam diversen activiteiten georganiseerd voor vooral Antilliaanse, Arabische en Surinaamse LHBT jongeren. Jerry heeft bij Strange Fruit grote activiteiten mede georganiseerd waaronder 'Talking about Intercreation' en Safer Sex & Culture avonden. Tijdens deze avonden gaf hij op een informele manier informatie over hiv en aids en/of hulpvragen.
Dit leidde tot samenwerking met de HIV Vereniging Amsterdam, de Schorer Stichting en de GGD. Hieruit ontstond het programma Together We Live! ‘We Live!’ heeft o.a. opgeroepen tot en deelgenomen aan het overleg ter verbetering/versteviging van de positie van zwarte en migranten zelforganisaties. Later ging hij werken bij het Centrum Buitenlanders (ACB)
en werd gedetacheerd bij Stichting IPOTH (toenmalig Independent Platform of Turkish Homosexuals.
Tot nu toe is Jerry actief in de HIV Preventie. Hij beheert een aantal Facebook-groepen zoals Positive Tribe. Zo blijft hij zich inzetten voor de weerbaarheid en emancipatie van zwarte en migranten homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, interseksuele en queers (LGBTIQ+) die leven met hiv en aids.
Ira Kip
genomineerde
Ira Kip is docent, opiniemaker en een van de toonaangevende regisseurs in de culturele sector. Zij verdeelt haar tijd tussen New York en Amsterdam. De balletschool van Lucia Martha’s en de theaterschool van Amsterdam is waar haar regie schap zich begon te ontwikkelen. In 2009 haalde zij haar masters in het regisseren en produceren van theater aan de New School For Drama in New York.
Samen met haar tweelingzus Ayra Kip richtte zij in 2010 het kunsteducatie project Art Rules op. Zij bieden samen met een internationaal team van kunstenaars op Curaçao en Aruba workshops aan lokale jongeren om hun talent te cultiveren en te inspireren.
Zij maakte verschillende theatervoorstellingen zoals in 2011 She’Baltimore, wat huiselijk geweld in de LGBTQ-community aan het licht brengt. De voorstelling werd een groot succes en bekroond met een oorkonde door de burgemeester van Baltimore. In 2015 regisseerde zij de Vaginamonologen van toneelschrijfster Eve Endsler waarmee zij toerde door 5 gevangenissen in New York. Hiervoor ontvingen zij een NY Emmy nominatie voor de makers van de film.
In 2016 werd Ira door het Fonds Podium Kunsten geselecteerd voor de Nieuwe Makers regeling waar zij haar tweede toneeltekst, Shrew Her schreef, wat een adaptatie is van Shakespeare ‘s Taming of the Shrew. Een voorstelling die genderidentiteit en de institutionele aspecten van het huwelijk onderzoekt. In 2019 toert zijn met deze voorstelling door Nederland.
In 2020 besteedde Ira met haar bedrijf KIP Republic en het project Free Heri Heri tijdens 1 Juli/ Keti Koti aandacht aan het koloniaalverleden van Nederland.
De jury ziet in Ira Kip als een toonaangevende persoonlijkheid in de Caribische gemeenschap die met haar werk intersectionele aandacht vraagt voor LHBTIQ en gendervraagstukken alsmede ook het slavernijverleden.
Simion Blom
genomineerde
Simion is van Surinaamse origine en is naast politicus bij GroenLinks ook werkzaam bij het Respect2Love programma van COC Nederland. Vanuit deze posities strijdt hij voor een diverse en inclusieve samenleving.
Hij raakte in 2010 maatschappelijk betrokken toen hij als stadsdeelraadslid voor Amsterdam- Zuidoost het eerste LHBTIQ-beleid mocht indienen. Omdat hij toen zelf nog niet uit de kast was, wist hij van binnenuit door welke worsteling jongeren gaan en voelde hij zich hiervoor verantwoordelijk. Simion wilde niet dat jongeren hetzelfde als hij zou moeten doormaken. Hij wilde dat zij zich vrij zouden kunnen voelen.
Twee jaren geleden, toen hij inmiddels Gemeenteraadslid voor Groen Links was, diende hij om die reden een motie in voor het maken van een Regenbooghuis. Het Regenbooghuis komt er nu inderdaad en zo wordt er mede uitvoering gegeven aan het regenboogakkoord. Daarnaast traint en begeleidt Simion Blom leiders uit de BPOC LHBTIQ gemeenschap en versterkt hij vluchtelingen die een leven van onderdrukking, haat en geweld kennen vanwege hun geaardheid. De rode draad in zijn leven is vechten voor emancipatie en vrijheid.
De jury ziet in Simion een charismatische vertegenwoordiger van de doelgroep die Stichting Survibes representeert. En zijn daarom trots hem te mogen nomineren voor deze award.